otelul inox rugineste

Oțelul inoxidabil ruginește?

De multe ori în showroom, dar și pe internet, clienții ne pun această întrebare atunci când sunt pe cale să cumpere o bucătărie de exterior: „Oțelul inoxidabil ruginește în timp?”. În acest articol vom încerca să eliminăm orice îndoială cu privire la acesta.

Un material durabil, dar care necesită întreținere

Probabil ați auzit că oțelul inoxidabil este cea mai bună opțiune pentru o bucătărie în aer liber. Acest lucru este adevărat, dar ca și în cazul majorității metalelor expuse la elementele exterioare, există întotdeauna îngrijorarea cu privire la rugină și coroziune în timp. Deși oțelul inoxidabil este un metal superior pentru mobilierul de bucătărie de exterior datorită rezistenței sale la coroziune, nu necesită întreținere. Este rezistent la pete, sigur, dar asta nu înseamnă că nu se va murdari sau păta niciodată dacă nu îl curățați corect și regulat pentru a preveni rugina și coroziunea. Toate tipurile diferite de oțel sunt compuse din aliaje de fier și elementul crom. Cel puțin 10,5% din material trebuie să fie crom, element cheie pentru combaterea ruginii.

Situații în care oțelul inoxidabil se teme de rugină

Pentru a reduce întreținerea generală și a preveni coroziunea oțelului inoxidabil, adăugarea unui finisaj acoperit cu pulbere poate adăuga frumusețe și poate depăși problema. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare modalitățile în care oțelul inoxidabil nu poate fi susceptibil la rugină. Dacă oțelul normal este expus la oxigen, se formează oxid de fier și creează culoarea ruginii bine-cunoscută. Prezența cromului în oțel inoxidabil, pe de altă parte, determină formarea oxidului de crom, care face ca acest material să fie rezistent la rugină, încetinind coroziunea acestuia. Oțelul inoxidabil care conține niveluri suficiente de crom va continua să fie protejat împotriva ruginii. În anumite circumstanțe, totuși, oțelul inoxidabil devine vulnerabil. Aceste circumstanțe includ contactul cu substanțe chimice corozive sau expunerea la temperaturi extrem de ridicate.

Clor sau căldură excesivă

Contactul cu substanțe chimice corozive fără o curățare adecvată (nu uitați întotdeauna să utilizați un produs de curățare pentru oțel inoxidabil) va deteriora cu siguranță metalul din oțel inoxidabil în timp. De exemplu, expunerea la apa de mare sau la apa piscinei poate provoca formarea de rugină în oțelul inoxidabil datorită naturii corozive a clorului din apa sărată și substanțele chimice de curățare a piscinei. Oțelul 316 este mai rezistent la coroziune datorită prezenței aliajului de molibden, care oferă rezistență la căldură, sare și alte substanțe chimice. Nu întâmplător se numește „oțel marin”. Cu toate acestea, niciunul dintre cele două clase de oțel nu este total imun la coroziune, deci curățarea regulată este esențială, mai ales dacă există expunere la substanțe chimice corozive. Rugina poate ieși și atunci când oțelul inoxidabil este expus la temperaturi extrem de ridicate. În mod tipic, această degradare are loc datorită încălzirii și răcirii metalului, într-un proces numit „sensibilizare”.

Cum să preveniți coroziunea oțelului

Cel mai eficient mod de a preveni ruginirea oțelului inoxidabil este acoperirea cu pulbere a suprafeței. Vopsirea cu pulbere implică depunerea unei pulberi colorate uscate pe oțel inoxidabil folosind sarcini electrostatice. Când suprafața este încălzită, stratul de pulbere se întărește până la un finisaj dur, acoperind astfel complet oțelul inoxidabil cu un strat atractiv și protector. Nu am văzut practic niciun exemplu de rugină sau degradare pe mobilierul nostru vopsit cu pulbere în toți anii noștri de activitate. Este totul mai clar pentru tine acum? Sunteți gata să vă proiectați bucătăria de exterior din oțel inoxidabil?